fbpx

Tijdens de afgelopen weken wisten de wereldwijde beurzen fors in waarde te stijgen. En dat was best verwonderlijk te noemen, want in diezelfde periode werden we geconfronteerd met sterk tegenvallende macrocijfers. Het wordt steeds duidelijker dat de economische schade als gevolg van het coronavirus immens groot is. En dat zal uiteindelijk ook zijn uitwerking hebben op de bedrijfsresultaten.

Tijdens de afgelopen week kregen beleggers een stroom aan kwartaalcijfers te verwerken. Toch besteedt een groot deel van de beleggers haast geen aandacht aan deze cijfers. Het eerste kwartaal zal namelijk niet representatief zijn voor de rest van het jaar. Het coronavirus werd namelijk pas aan het einde van het eerste kwartaal een ‘wereldprobleem’.

Er is sprake van een historische overwaardering bij Amerikaanse aandelen

aandelen overgewaardeerd

Wel is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de toelichtingen die de bedrijven op hun kwartaalcijfers geven. Zo hebben de meeste bedrijven hun groeiverwachtingen voor de rest van het jaar fors naar beneden toe bijgesteld. Analisten hebben dit ook gedaan. En dat heeft er voor gezorgd dat er op dit moment sprake is van een historische overwaardering bij Amerikaanse aandelen. Dit is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FactSet, in beeld gebracht.

Op dit moment is er zelfs sprake van een grotere overwaardering dan tijdens de top die in januari bereikt werd. En dat heeft te maken met het feit dat de verwachte winsten harder zijn gedaald dan de beurskoersen. En dit resulteert dus per saldo in een hogere koers-winstverhouding. Amerikaanse aandelen waren voor het laatst tijdens de internetzeepbel zo overgewaardeerd. En beleggers lijken er verstandig aan te doen om dat niet uit het oog te verliezen.

Afbeelding van TheDigitalWay via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.