fbpx

Een turbulente handelsweek ligt achter de rug. Beleggers liepen in hoog tempo achter elkaar aan richting de nooduitgang en als gevolg daarvan liepen de verliezen fors op. Wall Street wist op de slotdag nog wel in het groen te eindigen. Dit was echter slechts een ‘doekje voor het bloeden’.

Deze week is de macro-agenda weer goed gevuld. Wij zetten de belangrijkste macrocijfers voor u op een rij.

  • Maandag 15 oktober

Tijdens de eerste handelsdag van de week worden om 6:30 uur cijfers gepubliceerd inzake de Japanse industriële productie. De verwachting is dat die productie tijdens de afgelopen maand in de lift zat. De ogen zullen voornamelijk gericht zijn op 14:30 uur. Op dat tijdstip ontvangen we namelijk cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Het is een belangrijke indicator van consumentenuitgaven en wordt daarom beschouwd als snelheidsindicator van de groei van de Amerikaanse economie.

  • Dinsdag 16 oktober

Dinsdag verschijnen er belangrijke Chinese macrocijfers (3:30 uur). Zo ontvangen we cijfers over de Chinese Producenten Prijs Index (PPI) en de Chinese Consumptieprijsindex (CPI). De CPI meet de prijswijziging vanuit het standpunt van de consument. De PPI meet juist de prijswijziging vanuit het standpunt van de verkoper. Om 11:00 uur wordt het Duitse ZEW Economisch Sentiment bekend gemaakt. Dit cijfer weerspiegelt het vertrouwen van de Duitse institutionele beleggers. Op datzelfde tijdstip wordt de Eurozone handelsbalans bekend gemaakt. In de middag ontvangen we om 16:00 uur cijfers over de Amerikaanse JOLTs Vacatures.

  • Woensdag 17 oktober

Op woensdag verschijnen er tal van belangrijke macrocijfers. Zo wordt om 11:00 uur bekend gemaakt hoe het gesteld staat met de inflatie in de Eurozone (jaarlijks en maandelijks). In de middag ontvangen we om 14:30 uur cijfers over de Amerikaanse bouwvergunningen en bouwstarters. Beide macrocijfers zijn een sleutelindicator voor de conditie van de Amerikaanse huizenmarkt. Oliebeleggers zullen zich focussen op de Amerikaanse ruwe olievoorraden die om 16:30 uur bekend worden gemaakt. Het belangrijkste evenement staat gepland om 20:00 uur als de FOMC-notulen gepubliceerd worden. Economen en analisten zullen deze notulen volledig uitpluizen om er achter te komen wat de visie van de Amerikaanse centrale bank is.

  • Donderdag 18 oktober

Op donderdag worden er eerst Japanse cijfers gepubliceerd over de handelsbalans en de export (01:50 uur). Om 6:30 uur zal het Nederlandse werkloosheidscijfer bekend gemaakt worden. Om 14:30 uur wordt de Philadelphia Fed Productie-index gepubliceerd. Deze index bepaalt de economische gezondheid van de productiesector in het Philadelphia district en dient vaak als graadmeter voor de gezondheid van de gehele Amerikaanse productiesector. Om 15:00 uur zal FOMC-lid Bullard nog spreken.

  • Vrijdag 19 oktober

Op vrijdag zijn de ogen zonder twijfel gericht op China. Op macrogebied is dit een enorm belangrijke dag. Zo verschijnen er om 04:00 uur tal van belangrijke Chinese macrocijfers die iets zeggen over de gezondheid van de Chinese economie. Onder andere cijfers over het Chinese bruto binnenlands product, industriële productie, werkloosheidscijfer en de detailhandelsverkopen worden gepubliceerd. Op basis van deze cijfers kan bepaald worden wat voor invloed het handelsconflict heeft op de Chinese economie. Tot slot ontvangen we in de middag cijfers over de bestaande Amerikaanse huizenverkopen (16:00 uur).

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.