Agenda van de week (18 november)

Een nieuwe handelsweek is aangebroken. Voor Amerikaanse beleggers is dit een korte handelsweek, want op donderdag zal Wall Street gesloten blijven in verband met Thanksgiving Day en een dag later sluiten de handelsdeuren in de VS eerder als gevolg van Black Friday. Toch verschijnen er wel enkele belangrijke macrocijfers die beleggers niet mogen missen.

  • Maandag 19 november

Maandag worden de Japanse handelscijfers bekend gemaakt (00:50 uur). Onder andere zal bekend worden hoe het staat met de Japanse handelsbalans en de Japanse export. In de middag zal FOMC-lid Williams aan het woord komen (16:45 uur). Mogelijk laat hij iets doorschemeren over het beleid van de Amerikaanse centrale bank.

  • Dinsdag 20 november

Dinsdag staat de OPEC-vergadering gepland. De olieprijs heeft de afgelopen weken veel terrein moeten inleveren en het is daarom interessant om te kijken wat de organisatie van olielanden gaat doen om de olieprijs weer te stimuleren. In de middag ontvangen we cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt (14:30 uur). Het gaat onder andere om cijfers over de bouwvergunningen en het aantal nieuwe bouwstarters.

  • Woensdag 21 november

Woensdag staat volledig in het teken van Amerikaanse macrocijfers. Zo zal om 14:30 uur bekend gemaakt worden hoe het staat met de duurzame goederenbestellingen. Op datzelfde tijdstip zal ook bekend worden of het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen is toegenomen. Om 16:00 uur ontvangen we nog cijfers over de bestaande Amerikaanse huizenverkopen. Oliebeleggers richten hun vizier op 16:30 uur; als de stand van de wekelijkse ruwe olievoorraden gepubliceerd wordt.

  • Donderdag 22 november

Europa zal het donderdag op eigen kracht moeten doen, aangezien Wall Street gesloten is (Thanksgiving Day). Het enige belangrijke evenement van de dag staat gepland om 13:30 uur als de ECB het verslag van haar monetaire beleidsvergadering publiceert. Dit verslag kan groot effect hebben op de financiële markten aangezien mogelijk duidelijk zal worden wat de ECB de komende maanden van plan is.

  • Vrijdag 23 november

Om 08:00 uur ontvangen we belangrijke Duitse macrocijfers over de groei van het bruto binnenlands product. Om 09:30 uur worden cijfers over de Duitse productie inkoopmanagersindex gepubliceerd. Om 10:00 uur ontvangen we Eurozone PMI-cijfers over de productie- en dienstensector. Wall Street sluit om 13:00 uur (plaatselijke tijd) haar deuren om Black Friday te vieren.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

WordPress Image Lightbox