Agenda van de week (2 december)

Op macrogebied ligt een teleurstellende week achter de rug. Zo kregen beleggers onder andere tegenvallende Duitse macrocijfers te verwerken. Ook het Europese werkloosheidscijfer wist tegen de verwachtingen in te stijgen. Tot slot werd opnieuw duidelijk dat de Chinese economie op dit moment zwaar te lijden heeft onder het handelsbeleid van Trump. De Chinese productiesector krijgt zelfs mogelijk binnenkort te maken met een krimp. Jerome Powell wist beleggers nog wel gerust te stellen met zijn milde woorden wat betreft de toekomstige rentestappen.

Deze week is de agenda weer goed gevuld. Wij zetten de belangrijkste evenementen voor u op een rij. Dinsdag is uit de agenda gehaald aangezien er op die dag geen noemenswaardige macrocijfers worden gepubliceerd.

  • Maandag 3 december

Maandag staat in het teken van de productiecijfers. Om 2:45 uur worden de cijfers gepubliceerd inzake de Chinese industrie. De verwachting is dat dit PMI-cijfer op een notering van 50 zal uitkomen. Mocht het cijfer lager zijn, dan is er sprake van krimp. Om 9:55 uur wordt de Duitse productie inkoopmanagersindex gepubliceerd. Vijf minuten later wordt het Eurozone productie PMI-cijfer bekend gemaakt. In de middag ontvangen we ook vanuit de VS cijfers over de productiesector (16:00 uur).

  • Woensdag 5 december

Op woensdag worden er belangrijke diensten PMI-cijfers gepubliceerd. Om 2:45 uur verschijnen de cijfers over de Chinese dienstensector. Om 9:55 uur staat de Duitse diensten inkoopmanagersindex op het programma. Vijf minuten later worden de Eurozone diensten PMI-cijfers gepubliceerd. Tevens worden dan de detailhandelsverkopen over oktober bekend gemaakt. In de middag ontvangen we tal van belangrijke Amerikaanse macrocijfers. Zo ontvangen we onder andere cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid (14:15 uur). Daarnaast verschijnen vanuit de VS ook cijfers over de dienstensector (15:45 uur). Tot slot zal Fed-voorzitter Jerome Powell om 16:15 uur nog aan het woord komen. De stand van de Amerikaanse ruwe olievoorraden wordt om 16:30 uur gepubliceerd.

  • Donderdag 6 december

Donderdag staat de OPEC-vergadering op het programma. De organisatie van olielanden zal maatregelen proberen te nemen om de olieprijs te stimuleren. Om 08:00 uur worden de maandelijkse Duitse fabrieksorders bekend gemaakt. De verwachting is dat er sprake is van een daling ten opzichte van de maand daarvoor. In de middag ontvangen we vanuit de VS nog cijfers over de handelsbalans, export en import (14:30 uur).

  • Vrijdag 7 december

Tijdens de laatste handelsdag van de week is de agenda opnieuw goed gevuld. In de ochtend verschijnen er cijfers over de groei van het Eurozone bruto binnenlands product. Hopelijk stellen de Eurozone macrocijfers niet opnieuw teleur. In de middag ontvangen we cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Om 14:30 uur wordt het werkloosheidscijfer gepubliceerd (verwachting onveranderd op 3,7%). Op datzelfde tijdstip zal ook bekend worden hoe het staat met het aantal tewerkgestelde mensen gedurende de laatste maand in alle niet-agrarische bedrijven.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

WordPress Image Lightbox