fbpx

De meeste Amerikaanse beurzen bewegen op dit moment nog steeds onder de recordniveaus die in januari bereikt werden. Toch ziet de beweging bij de koers-winstverhouding er compleet anders uit. Daar worden namelijk oude recordniveaus geëvenaard. En dat moeten beleggers niet als een positief teken beschouwen.

Het fenomeen ‘koers-winstverhouding’ is al eeuwenoud een methode om een waardering aan een beursgenoteerd bedrijf te plakken. In dit geval wordt de beurskoers gedeeld door de winst per aandeel. Een notering van rond de 15 wordt daarbij als ‘normaal’ beschouwd. Onder de 15 is er sprake van een onderwaardering, terwijl een notering er boven wijst op een overwaardering.

Moeten beleggers vrezen voor een nieuwe beursdaling?

overgewaardeerd

Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de koers-winstverhouding bij het gemiddelde aandeel binnen de S&P 500 index al weken stevig in de lift zit. De vorige top uit januari is inmiddels ruimschoots gepasseerd. Op dit moment is er sprake van een koers-winstverhouding van 21. Voor het laatst waren Amerikaanse aandelen in het jaar 2000 zo overgewaardeerd. En destijds werden de beurzen niet veel later geconfronteerd met een ware beurscrash.

Moeten we dit beschouwen als een nieuw waarschuwingsteken?

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.