fbpx

De olieprijs is in verval geraakt. In amper twee maanden tijd heeft het ‘zwarte goud’ 35% aan waarde moeten inleveren. Ondertussen probeert de organisatie van olielanden (OPEC) maatregelen te treffen om de olieprijs te stimuleren. De vraag is alleen of die maatregelen wel effectief zullen zijn. De Amerikaanse olieproductie lijkt immers niet te gaan afnemen.

De afgelopen jaren is de Amerikaanse olieproductie gestegen naar niveaus die we nog nooit eerder hebben gezien. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de Amerikaanse olieproductie sinds 2014 met bijna 50% is gestegen. Er zijn zelfs bronnen te vinden die zeggen dat de VS op dit moment de grootste speler is wat betreft de productie van ruwe olie.

Olieprijs heeft last van het hogere aanbod

Overigens is het niet vreemd dat de Amerikanen op dit moment volle bak olie uit de grond halen. De afgelopen jaren hebben zij immers veelvuldig geïnvesteerd in nieuwe technologieën die het mogelijk moesten maken om efficiënter olie uit de grond te pompen; en met succes.

De Amerikaanse olieproductie gooit alleen wel roet in het eten voor de andere olielanden. De meeste olielanden zijn immers gebonden aan de OPEC-maatregelen, maar de VS niet. Zij zijn immers geen lid van de OPEC-organisatie. En dat kan de stabiliteit van de organisatie van olielanden in gevaar brengen.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – jplenio

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.