fbpx

In de VS slaat de coronacrisis hard toe. Op dit moment zitten ongeveer 40 miljoen Amerikanen zonder baan thuis. De overheid probeert er door middel van ‘cheques’ alles aan te doen om dit deel van de bevolking tevreden te houden. De overheid moet zich echter grote zorgen gaan maken over het spaargedrag van de Amerikaanse bevolking.

Traditioneel gezien zijn Amerikanen niet bepaald spaarders. Zo is het in de VS heel gebruikelijk om een televisie of een koelkast te leasen. De Amerikanen staan juist bekend om hun torenhoge schulden. Het bestedingspatroon van de Amerikaanse bevolking heeft er wel voor weten te zorgen dat de economie is uitgegroeid tot de grootste economie ter wereld.

Spaargedrag van de Amerikanen kan funest zijn voor de economie

spaargedrag Amerikanen

Tijdens de afgelopen weken is er een grote verandering gekomen in het spaargedrag van de Amerikanen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, te zien dat het persoonlijke spaarpercentage tijdens de afgelopen maand is gestegen naar 33%. Nog nooit eerder lag dit percentage zo hoog. Het vorige record dateert uit mei 1975. Destijds lag het percentage op 17%.

De coronacrisis weet vooralsnog dus te zorgen voor een situatie waarbij de Amerikanen massaal de hand op de knip houden. Enerzijds heeft dat uiteraard te maken met de beperkte mogelijkheden om geld uit te geven, maar anderzijds is ook zichtbaar dat de Amerikanen steeds voorzichtiger worden. En dat gedrag kan funest zijn voor de Amerikaanse economie.

Afbeelding van 3D Animation Production Company via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.