fbpx

Wie in Amsterdam een bezoek brengt aan diamantslijperij GASSAN weet dat diamanten “a girl best friend” zijn. De meeste mensen kopen een diamant om er blij van te worden, maar soms kopen ook beleggers diamanten. Is dat eigenlijk slim?  

Onderstaande grafiek, afkomstig van https://www.ajediam.com/, laat zien dat diamanten die hoog scoren op de kwaliteitsgrafiek op het vlak van de zogenaamde 4 C’s: Carat (karaat: gewicht), Clarity (zuiverheid), Colour (kleur) en Cut (slijpvorm), in de afgelopen 18 jaar met bijna 90% in waarde zijn toegenomen. Zo bedroeg de diamantprijs in 2000 nog ca. $ 15.000 voor 1 karaat en is diezelfde karaat vandaag ruim $ 28.000 waard.

Diamonds are forever…

Er zijn echter mensen die zeggen dat de diamantbusiness aan elkaar hangt door een bijna monopolie van de grootste diamantgroep ter wereld: De Beers. Het aanbod zou opzettelijk beperkt worden gehouden door De Beers om de indruk te wekken dat de diamanten zeldzaam zijn.

Daarnaast is het door de complexiteit van de steen (de 4 C’s) moeilijk om appels met appels te vergelijken en ben je overgeleverd aan de inzichten van de juwelier. Er is namelijk ook geen liquide markt voor de verhandeling van diamanten. Tot slot is bovenvermelde prijsstijging voornamelijk te wijten aan de inflatiecorrecties van de afgelopen jaren. Rekening houdend met de inflatie op de consumentenprijsindex (CPI) van de VS over de afgelopen 18 jaar is bijvoorbeeld de genoemde $ 15.000 vandaag al $ 22.500 waard.

Kijkend naar al deze omstandigheden kun je misschien inderdaad stellen dat diamonds forever zijn en je misschien als belegger toch betere rendementen kunt behalen met andere posities.

Wil je ook meer rendement halen op de beurs of weten wat een goed instapmoment dan wel belegging is? Download dan gratis onze onderstaande unieke beleggingsmethode.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.