fbpx

Het coronavirus houdt op dit moment de hele wereld in zijn greep. Het dodelijke virus wist zich vanuit China razendsnel te verspreiden naar de andere delen van de wereld. Met name Europa en de VS worden op dit moment hard geraakt. En de totale economische schade is enorm.

Op dit moment wordt met name aandacht geschonken aan het menselijke aspect van het coronavirus. Dat is ook niet vreemd, want het virus heeft wereldwijd al meer dan 120.000 levens geijsd. En de verwachting is dat het dodental de komende maanden nog fors verder zal gaan oplopen. Er zal echter een moment komen dat het economische aspect de boventoon zal gaan voeren. De economische schade als gevolg van de ‘lockdown’ is immers ongekend groot. En de centrale banken kunnen die economische klap niet blijvend opvangen.

Het economische aspect zal steeds belangrijker gaan worden

Om een indruk te geven van de economische schade die het virus met zich mee weet te brengen, hebben wij een grafiek afkomstig van CNBC bijgevoegd. Op deze grafiek is te zien dat tijdens de afgelopen drie weken meer dan 16 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Nog nooit eerder was er sprake van zoveel werkloosheidsuitkeringen. Tijdens de financiële crisis lag het hoogtepunt nog rond de 8 miljoen uitkeringen.

Volgens economen is alleen al tijdens de afgelopen drie weken 10% van de Amerikaanse werkgelegenheid verloren gegaan. De verwachting is dat dit percentage tijdens de komende weken nog fors verder zal gaan oplopen. Wat dat betreft is het dus niet vreemd dat Trump er alles aan probeert te doen om de economie zo snel mogelijk weer te laten draaien. De economische schade wordt immers met de dag groter en groter.

Afbeelding van Elliot Alderson via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.