fbpx

Tijdens de afgelopen week verschenen er cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het werkloosheidspercentage wist in de maand juni uit te komen rond de 11%. Dit cijfer was iets beter dan verwacht. Ondanks dat vormen de huidige arbeidscijfers een grote bedreiging voor Wall Street.

Als gevolg van de coronacrisis zitten op dit moment miljoenen Amerikanen zonder baan. Dit is deels te wijten aan het ‘flexibele arbeidsbeleid’ dat in de VS van kracht is. Dit beleid maakt het mogelijk om in slechte tijden gemakkelijk van je personeel af te komen. Het gevolg is dat vaak een groot deel van de arbeiders weer gemakkelijk aan een baan komt op het moment dat de economie weer aantrekt. Dit noemen we ook wel ‘tijdelijke werkloosheid’.

Beleggers moeten rekening houden met een forse beursdaling

Beleggers doen er dus verstandig aan om met name te letten op de ‘structurele werkloosheid’. Deze werkloosheid is vaak het gevolg van faillissementen. Wat dat betreft is het dus niet verwonderlijk dat de overheden er op dit moment alles aan proberen te doen om een faillissementsgolf te voorkomen.

beleggers grafiek

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pictet Asset Management, is te zien dat er al decennialang sprake is van een sterke correlatie tussen de S&P 500 index en het aantal structurele werklozen. Op dit moment is er echter een divergentie zichtbaar tussen beide componenten. Met andere woorden zit een van de twee op dit moment verkeerd. En de kans is groot dat de beurzen binnen afzienbare tijd richting het zuiden draaien.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.