fbpx

De VS is op oorlogspad geslagen. Door het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump zijn de politieke en economische spanningen in de wereld toegenomen. De titel van ‘betrouwbare bondgenoot’ staat zelfs op het spel. Aan de buitenkant is er wellicht nog weinig te zien, maar onderhuids gebeurt er van alles.

Het handelsbeleid van Trump kan mogelijk een keerpunt zijn in de toegenomen globalisering van de afgelopen eeuw. Trump voert een handelsbeleid uit waarbij min of meer het protectionisme als uitgangspunt fungeert. En als gevolg daarvan wijkt de EU steeds verder uit naar China. En ook nemen steeds meer buitenlandse beleggers afstand van de VS.

De koppositie van de VS op het wereldtoneel wankelt

Aangezien de VS al decennialang geconfronteerd wordt met een begrotingstekort, is het sterk afhankelijk van de financiële middelen van institutionele beleggers. De VS moet immers telkens nieuw geld ophalen in de vorm van uitgifte van staatsobligaties. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is echter te zien dat de Amerikaanse overheid het op dit moment voornamelijk van de binnenlandse beleggers moet hebben. De buitenlandse beleggers zijn immers niet langer geïnteresseerd in Amerikaans schatkistpapier en tijdens de afgelopen weken is er zelfs sprake geweest van een noemenswaardige verkoop.

Uiteraard betekent dit niet dat de ‘buitenwereld’ niet meer afhankelijk is van de VS. Zo hebben de Chinezen bijvoorbeeld nog steeds een groot deel van het Amerikaanse schatkistpapier in handen. Toch is de laatste tijd wel zichtbaar geworden dat de VS langzaam maar zeker haar riante koppositie als wereldleider begint te verliezen. De Chinezen hijgen in de nek en lijken over behoorlijk goede troefkaarten te beschikken.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – 6689062

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.