fbpx

Eind maart liet ik een artikel weten dat ik een top verwachtte bij de Duitse index. Ik was toen van mening dat de Duitse index golf 3 had neergezet en dat we daarom rekening moesten houden met een flinke correctie. Als doel gaf ik 10.000 punten mee. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en we kunnen concluderen dat die correctie er inderdaad is gekomen. De vraag is of dit het begin is van een nieuwe opwaartse beweging of dat we op dit moment binnen een Bear Market bewegen.

Allereerst wil ik even naar de lange termijn grafiek kijken die sinds 2009 intact is. We kunnen op deze grafiek zien dat we de afgelopen week opnieuw de steunlijn hebben bereikt. We mogen nu concluderen dat deze steunlijn opnieuw positief getest is. Daarnaast zijn we de week gesloten met een stand boven de 10.000 punten en dat houdt in dat de oude toppen van 2014 fungeren als nieuwe steun.

Nog interessanter vind ik de correlatie tussen de DAX van nu en het jaar 1998. We kunnen op de bovenstaande grafiek namelijk zien dat we in 1998 ook te maken kregen met een flinke correctie, maar dat we steun vonden in de zone van de ABC correctie die het jaar daarvoor (1997) plaatsvond.

Op de bovenstaande grafiek zien we de bewegingen van de afgelopen maanden. We zien een duidelijk verband tussen de ABC correctie van 2014 en 1997. Ook zien we dat de daling van de afgelopen weken uiteindelijk ook terecht is gekomen in de zone van de ABC correctie van het afgelopen jaar.

Alles bij elkaar opgeteld zie ik duidelijke verbanden tussen nu en de late jaren ’90. Daarnaast hebben we de steunlijn positief getest en zijn we boven de 10.000 punten gesloten. Mijn verwachting is daarom ook dat we de komende maanden nog één keer flink hoger gaan en een nieuwe recordkoers weten neer te zetten. Als koersdoel heb ik 13.000 punten. Een uitschieter naar 13.500 punten acht ik echter ook zeer aannemelijk. Wat dat betreft kunt u nu nog goedkoop instappen voor een rit van meer dan 30%. Daarnaast houd ik nog rekening met een eventuele verdere daling richting koers 9000.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.