fbpx

De centrale banken nemen op dit moment weer een prominente rol in binnen het stelsel van de financiële markten. Tijdens de voorbijgaande maanden werden er ruimhartige steunpakketten gelanceerd. Deze steunpakketten moeten een harde economische val zien te voorkomen. De gevolgen van dit beleid zijn echter desastreus.

De wereldeconomie gaat dit jaar geconfronteerd worden met een historische krimp. Volgens de economen kan de coronacrisis zorgen voor de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Toch blijft het lastig om de precieze economische schade in te schatten. Het een en ander zal namelijk afhangen van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Ooit zal de rekening gepresenteerd worden

Wel is duidelijk geworden dat de centrale banken niet zullen afwachten. Onlangs hebben zij de regie volledig terug in handen genomen. De geldkraan staat op dit moment volledig open en tijdens de voorbijgaande vier maanden wist de gecombineerde balans van de belangrijkste centrale banken met meer dan 7 biljoen dollar in waarde te stijgen. Nog nooit eerder wist de balanspositie in zo’n korte tijd zo hard in waarde te stijgen.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Lohman Econometrics, is te zien dat de gecombineerde balans van de Fed, ECB, Bank of Japan, Bank of England en Bank of China gelijk is aan 50% van de totale waarde van het bruto binnenlands product van de betreffende landen. Wat ruim 10 jaar geleden is begonnen als een groot experiment lijkt uit te groeien tot een regelrechte ramp. Ooit zal immers de rekening gepresenteerd worden.

Afbeelding van moritz320 via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.