Ongeveer tien jaar geleden was er sprake van een unicum. De wereldwijde Westerse centrale banken namen immers het gezamenlijke besluit om drastisch de rente te verlagen. Het inzetten van enorme monetaire stimuleringsmaatregelen moest er toe leiden dat een strenge crisis werd voorkomen. Hebben de centrale banken tien jaar later nog steeds een dergelijke munitie in handen?
De financiële crisis is de geschiedenisboeken ingegaan als de ergste mondiale crisis ooit. Niet vreemd, want door de toegenomen globalisering en de verwevenheid tussen landen kon haast geen enkel land de dans ontspringen. Toch hebben de centrale banken er met hun monetaire beleid nog voor kunnen zorgen dat het economische systeem niet volledig verwoest is geraakt. Uiteraard zijn de meningen verdeeld over de positieve/negatieve rol die centrale banken tijdens de crisis hebben ingenomen.
Centrale banken hebben haast geen munitie meer over
Het probleem is alleen dat de huidige situatie compleet anders is dan tien jaar geleden het geval was. De wereldeconomie weet immers aan een mooi tempo te groeien en het merendeel van de economen rekent op een aanhoudende economische groei. Mocht echter het economische noodlot toeslaan, dan zijn de centrale banken mogelijk machteloos. De rentestanden bewegen bij de meeste centrale banken immers nog rond recorddieptepunten en de verwachting is dat de rentes slechts gestaag zullen gaan stijgen.
Aangezien de wereldeconomie op dit moment geconfronteerd wordt met ingrijpende kwesties, als de Brexit en de handelsoorlog, is het te hopen dat het economische noodlot niet zal toeslaan. In dat geval kan de situatie er immers nog ernstiger gaan uitzien dan tien jaar geleden het geval was.
Grafiek bron: Bloomberg
Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.