fbpx

Het coronavirus heeft de financiële markten flink opgeschud. Tijdens de afgelopen drie handelsweken werden beleggers geconfronteerd met sterk dalende beurskoersen. Het zijn geen gemakkelijke tijden voor beleggers. Toch kan de oplettende belegger profiteren van de huidige coronacrash.

Afgelopen weken kwamen de meeste beurzen officieel in een Bear Market terecht. Daar is sprake van indien een index met meer dan 20% in waarde weet te dalen. De S&P 500 index had slechts 16 handelsdagen nodig om in een officiële Bear Market te belanden. Nog nooit eerder verliep een beursdaling van 20% zo snel.

Het is absoluut waar dat het coronavirus een groot risico vormt voor de groei van de wereldeconomie. Met name de landen die niet genoeg ‘spek op de botten’ hebben lopen een groot risico. In dit geval kan je bijvoorbeeld denken aan Italië. Het land worstelt al jaren met torenhoge schulden. Zo’n coronavirus kan er dan vrij snel voor zorgen dat de economie in een nieuwe recessie beland.

Uiteraard zal de Europese centrale bank er alles aan proberen te doen om een recessie te voorkomen. Het financiële systeem kunnen ze namelijk nu niet aan het lot overlaten. Zo staan de rentes historisch laag en ook de balanspositie van de ECB is in enkele jaren tijd exponentieel gestegen. Deze stijging is te danken aan het feit dat de ECB tijdens de afgelopen jaren miljarden euro’s in de Europese economie heeft gepompt. En dit beeld is ook zichtbaar in de rest van de wereld. Met andere woorden: de centrale banken staan aan de grond genageld bij een nieuwe crisis.

Bij Beurs Adviezen merken we ook dat het coronavirus zorgt voor paniek onder beleggers. Ondanks dit nam ons ervaren beleggingsteam gisteren vier nieuwe posities in. Juist in tijden van onrust staat ons team klaar om toe te slaan.

Op de bovenstaande grafiek is het koersplaatje van de S&P 500 index in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat afgelopen week het 200-weeksgemiddelde positief getest werd (blauwe lijn). Tevens wist de spanningsmeter (RSI) te dalen naar een ‘oversold’ niveau. Daar is immers sprake van indien een notering van 30 bij deze indicator bereikt wordt. Tijdens de afgelopen jaren was deze combinatie telkens goed voor een nieuwe stevige bodem.

Tijdens de afgelopen jaren heeft ons ervaren team enkele unieke indicatoren ontwikkeld. Deze ‘geheime’ hulpmiddelen moeten ons in spannende tijden helpen bij het voorspellen van de richting van de aandelenmarkten. Op de bovenstaande grafiek is de S&P 500 index afgezet tegenover een van die unieke hulpmiddelen die ons team ontwikkeld heeft. In het verleden wisten de beurzen telkens een bodem neer te zetten nadat een notering van meer dan -40 bij deze indicator bereikt werd. En daar is nu dus opnieuw sprake van.

Onze abonnees weten echter dat ons beleggingsteam geen genoegen neemt met één indicator. Dit doen ze vanuit de gedachte dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Onze andere hulpmiddelen wijzen echter op dit moment ook richting een nieuwe aanstaande bodem. Een tweede hulpmiddel is op de bovenstaande grafiek in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat dit hulpmiddel al sinds het jaar 2000 helpt bij het voorspellen van nieuwe bodems. En ook deze indicator geeft op dit moment een ‘koopsignaal’ af.

Toch is het in deze tijd niet gemakkelijk om het kaf van het koren te scheiden. Gelukkig weet Beurs Adviezen al jaren de pareltjes te selecteren. Ons team weet juist in tijden als deze te excelleren.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.