De belangrijkste grafieken van de week

Wall Street wist tijdens de afgelopen handelsweek goede zaken te doen. Zo steeg de S&P 500 index met bijna 5%. Op de Europese beursvelden was er beduidend minder optimisme te bespeuren. Door een serie van tegenvallende macrocijfers sloten de meeste Europese indices met slechts een kleine winst de week af.

  • S&P 500 index

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockCharts, is te zien dat Wall Street bij een belangrijk punt is aangekomen. De 200 Daily Moving Average geldt op dit moment als weerstand, terwijl het tijdens de afgelopen jaren hoofdzakelijk wist te fungeren als steun. Tevens nadert de 50 Daily Moving Average en dat kan leiden tot een toekomstige ‘Death Cross’. Kortom is het voor de stieren zaak om de stijgende trend de komende weken vast te houden.

  • Chinese aandelen

Afgelopen week wisten de Chinese aandelen tegen te vallen. Toch lijkt dit het ideale moment te zijn om terug in Chinese aandelen te stappen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockCharts, te zien dat Chinese aandelen zelden zo goedkoop waren in verhouding tot Amerikaanse aandelen.

  • Rentecurve

Beleggers kunnen de komende tijd maar beter de rentecurve goed in de gaten houden. De kans op een inverse rentecurve neemt immers met de dag toe. Door het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank ligt de korte rente al maanden boven de lange rente. In het verleden wist een inverse rentecurve vaak enkele maanden later te leiden tot een recessie. We zijn dus gewaarschuwd als de 0%-lijn breekt.

  • December

De laatste beursmaand van het jaar is aangebroken. Uit onderzoek van LPL Research blijkt dat deze maand (sinds 1950) nog nooit de slechtste beursmaand van het jaar is geweest. Wat dat betreft lijkt de beer dus deze maand niet in het voordeel te zijn.

Hoofdafbeelding bron: Flickr – Sharon Terry

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

WordPress Image Lightbox