fbpx

De afgelopen weken heb ik diverse vragen gekregen van beleggers of ik een nieuwe analyse kon schrijven over de toekomst van de aandelenmarkten. De belangstelling naar een nieuwe analyse is de afgelopen tijd sterk gegroeid, omdat ik aan het begin van dit jaar al een uitgebreide analyse schreef waar de AEX en de DAX de weken erna heen konden gaan.

Dit schreef ik aan het begin van dit jaar over de AEX:

“Als we de stijgende trend dus intact willen houden, zullen we een bodem moeten vormen boven minimaal 370-375 punten. Het meest positieve scenario zal zijn als we de komende week de bodem van de augustus/september correctie intact weten te houden. Deze bodem ligt rond de 400 punten. Gezien de volatiele bewegingen schat ik echter de kans groot in dat we hier wellicht onder terecht komen. Kortom, ik ben nog steeds positief over de kansen voor de AEX-index. Een bodem zal gevormd moeten worden boven minimaal de 370-375 punten.”

Daarnaast schreef ik aan het begin van februari dat we nog wel met enkele procenten in waarde konden gaan dalen. Dit is aan het begin van februari ook daadwerkelijk gebeurd en we hebben een bodem neergezet boven de belangrijke steunzone die ik aan het begin van dit jaar al vermeld heb.

Op de grafiek hierboven kunnen we zien dat de AEX-index daarnaast prima gereageerd heeft op de steunlijn. We hebben een bodem neergezet bij koers 378 en vanaf dat moment is de stijgende trend vervolgd. Hiermee is de correctieve golf 4 afgerond en kunnen we weer richting de 500 punten. Voor de lange termijn verwacht ik nog steeds een beweging richting de 580-600 punten.

Wat we echter ook op deze grafiek kunnen zien is dat de AEX-index op dit moment bij de weerstandslijn is aangekomen. Gezien het feit dat de aandelenmarkten de afgelopen weken zo sterk in waarde zijn gestegen, acht ik de kans groot dat de AEX-index de komende week een stapje terug zal gaan doen. Een correctie zou u kunnen aangrijpen om – mocht u de boot gemist hebben – alsnog in te stappen.

Dit schreef ik aan het begin van dit jaar over de DAX:

“Gezien de daling van de afgelopen week moeten we echter rekening houden met een nieuwe correctie richting die bodem van afgelopen zomer. Mochten we hier doorheen zakken, dan verwacht ik dat we steun zullen vinden tussen de zone van 8500-9000 punten. Ik verwacht ook bij de DAX-index binnenkort een bodem waarna de laatste opwaartse golf 5 ingezet kan worden.”

Ook deze analyse is van enorm grote waarde geweest voor heel wat beleggers. Zo heeft de DAX-index een bodem neergezet rond de 8700 punten en dat is uitstekend binnen de steunzone die ik aan het begin van dit jaar heb vermeld.

Daarnaast kunnen we op de bovenstaande grafiek zien dat ook de DAX-index uitstekend heeft gereageerd op de steunlijn. Ook bij de Duitse beurs is de correctie golf ten einde gekomen en we bevinden ons op dit moment binnen de laatste opwaartse golf (5). Ik verwacht nog steeds dat de DAX op de lange termijn richting de 13.000-13.500 punten zal gaan.

Op de korte termijn ziet het plaatje er bij de DAX er iets anders uit dan bij de AEX. De DAX heeft de weerstandslijn immers nog niet bereikt en vanuit dat opzicht zou de DAX nog in waarde kunnen gaan stijgen, alvorens ook daar de stieren een klein stapje terug zullen doen.

Kortom: de analyse die ik aan het begin van dit jaar heb geschreven is voor heel wat beleggers een belangrijke houvast geweest om stellig vast te houden aan de Bull Market. Terwijl heel wat analisten in februari nog riepen dat de Bull Market ten einde was gekomen, kon u op mijn grafieken zien dat daar niets van waar was. De steunlijn is zowel bij de DAX als bij de AEX uitstekend intact gebleven.

Dit schreef ik januari:

“U zou de komende weken wellicht goede koopjes kunnen doen voor de rest van het jaar.”

Dit schreef ik aan het begin van februari:

“Juist deze daling biedt de geduldige belegger kansen om de markt te verslaan!”

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.