fbpx

Het afgelopen decennium was zonder twijfel hét decennium van de wederopstanding van China. Juist tijdens en vervolgens na de financiële crisis wist de Chinese economie te floreren. Door het ruimhartige beleid van de Chinese overheid wist het land zich te ontpoppen tot hét exportland van de wereld. Ondertussen lijken de kaarten er compleet anders voor te liggen. En het is nog maar de vraag of de Chinese overheid hiermee uit de voeten kan.

De Chinezen omschrijven hun eigen land graag als een Westers land. Daar lijkt echter weinig van te kloppen. We mogen wel stellen dat China voor een groot deel nog steeds communistisch is. De zittende president, Xi Jinping, is al sinds het jaar 2013 aan de macht en de kans is groot dat hij ook na het jaar 2023 nog aan het roer zal staan. In maart 2018 werd namelijk een belangrijke bepaling geschrapt die er voor zorgt dat Xi Jinping langer dan twee presidentstermijnen aan de macht mag blijven (dat was voorheen het maximum).

Chinese beleid is niet voorbereid op een consumeergerichte economie

Chinese groei

Ondertussen brokkelt de groei van de Chinese economie steeds verder af. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de ‘dubbele groeicijfers’ al enkele jaren niet meer van toepassing zijn.

Het probleem is dat de Chinese economie nu een transitie moet doormaken van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie. Gezien de fase van de economie zouden ze het immers nu voornamelijk van binnenlandse bestedingen moeten hebben. Voorlopig is het Chinese beleid daar echter nog niet goed op ingericht. En dat kan mogelijk grote gevolgen gaan hebben voor de toekomst van het land.

Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.