Het afgelopen jaar zijn er maar weinig economieën geweest die echt konden overtuigen. De absolute uitblinker was natuurlijk de Amerikaanse economie. Onder leiding van de Amerikaanse centrale bank wist de Amerikaanse economie in korte tijd flink te groeien.
Volgens de meeste waarnemers mogen we het aandeel van de Amerikaanse centrale bank hierin niet vergeten. De FED heeft de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd om de Amerikaanse economie draaiende te houden. Vooral onder Ben Bernanke werd er met dollars gesmeten.
Toen Janet Yellen de macht in handen kreeg werd het stimuleringsbeleid rustig afgebouwd. In oktober 2014 werden de laatste miljarden dollars van dit beleid afgehaald. Met als resultaat dat de Amerikaanse economie er alleen voor kwam te staan. Tot nu toe doorstaat de Amerikaanse economie deze test glansrijk.
Europese economie zit in de problemen
In Europa is de situatie echter heel anders. De Europese centrale bank heeft het afgelopen jaar de rente meerdere malen moeten verlagen om het gevaar op deflatie te verkleinen. Toch blijft het deflatiespook nog steeds boven de Eurozone hangen.
Op de grafiek hierboven kunnen we zien dat de Europese economie duidelijk in een vertraging terecht is gekomen. Het ‘Manufacturing PMI’ blijft rond de 50 hangen. Een notering boven de 50 geeft aan dat er sprake is van een groei, terwijl een notering onder de 50 aangeeft dat er sprake is van een recessie.
We kunnen dus constateren dat de Europese economie tegen een recessie aanhangt. De macrocijfers zouden de komende maanden flink moeten verbeteren om verdere schade te voorkomen. We kunnen de macrocijfers daarom maar beter goed in de gaten houden.
Wij hebben het afgelopen jaar een rendement behaald van +156%
Fout: Contact formulier niet gevonden.
Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.