fbpx

De aandelenmarkten hebben er een mooi jaar opzitten. Inmiddels zijn we al een aantal weken op weg in het nieuwe beursjaar. Toch ontbreekt de echte overtuiging nog. Het is duidelijk dat de beleggers het wat rustiger aandoen. Vooral in Amerika ontbreekt de echte wilskracht zoals we die de afgelopen maanden wel hebben gezien.

De volatiliteit beweegt nog steeds rond een zeer laag niveau. Volgens veel waarnemers moeten we de VIX barometer goed in de gaten houden. Zodra deze meter omhoog gaat, moeten we rekening houden met een correctie.

Aan de andere kant werden de correcties van de afgelopen maanden telkens weer opgevangen door de sterke stieren. De stier is nog steeds oppermachtig en daardoor maken de meeste beleggers zich nog geen zorgen over een mogelijke trenddraai. Wij zijn een grafiek tegengekomen die laat zien dat de FED en de economie de trend bepalen.

Gaat de FED zorgen voor een daling?

Op de grafiek hierboven is het jaarlijkse verschil te zien bij de S&P 500 index. De afgelopen jaren hebben we telkens te maken gehad met een mooie stijging. Ook kunnen we op deze grafiek zien dat de Amerikaanse economie en de FED de richting bepalen.

In het verleden hebben we namelijk te maken gehad met een koersdaling toen we te maken kregen met een recessie, of dat de Amerikaanse centrale bank een stapje terug deed. Ook op dit moment zijn veel beleggers bang voor een mogelijke trenddraai. De Amerikaanse economie blijft wel goed presteren, maar de kans is groot dat de Amerikaanse centrale bank spoedig de rente zal gaan verhogen. Het is nog maar de vraag hoe de markten dit gaan verwerken.

Wij hebben het afgelopen jaar een rendement behaald van +156%

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.