fbpx

De centrale banken proberen er op dit moment alles aan te doen om een harde val van de economie te voorkomen. In het bijzonder maakt de geldpers in de VS op dit moment overuren. De Fed heeft een ruimhartig monetair beleid in stelling gebracht die er voor moet zorgen dat de zeepbel niet uiteen knapt. De vraag is alleen of dat plan daadwerkelijk een kans van slagen heeft.

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, gaf vorige week zondag in het Amerikaanse televisieprogramma ’60 Minutes’ toe dat de Fed door middel van het ‘printen van geld’ de economie intact probeert te houden. Hij gaf aan dat het met name om ‘digitaal geld printen’ gaat. Een groot deel van de Amerikaanse bevolking was na die uitspraak het spoor al bijster.

De vraag is alleen wanneer deze zeepbel uiteen zal knappen

Dat een groot deel van de bevolking niet begrijpt hoe het printen van geld in elkaar steekt is eigenlijk niet verwonderlijk te noemen. Soms lijkt het immers wel dat zelfs de centrale bankiers niet begrijpen met wat voor experiment ze bezig zijn. Niemand weet tot welk niveau je kan doorgaan met het printen van geld. Zolang de burger vertrouwen houdt in het monetaire systeem en nog steeds gelooft dat € 1 ook daadwerkelijk een koopkracht geeft van € 1, blijft het geldsysteem intact. Op het moment dat het vertrouwen echter wegzakt, stort het gehele geldsysteem in elkaar.

zeepbel

De vraag is niet óf we in een nieuwe zeepbel zitten, de vraag is alleen wanneer deze zeepbel uiteen zal knappen. In de VS is te zien dat de huidige zeepbel groter is dan ooit tevoren. Zo is op de bovenstaande grafiek de waarde van een gemiddeld Amerikaans huishouden afgezet tegenover het Amerikaanse bruto binnenlands product. Een angstaanjagend niveau is inmiddels bereikt en tijdens voorgaande keren betekende dat weinig goeds.

Afbeelding van rihaij via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.