fbpx

In Nederland is de vraag naar huizen nog altijd groter dan het aanbod ervan. En de verwachting is dat dit jaar minder nieuwbouwhuizen gebouwd zullen worden als gevolg van stijgende materiaal- en arbeidskosten en het gebrek aan bouwpersoneel. Als gevolg daarvan zullen de huizenprijzen naar verwachting verder stijgen. In de VS is een soortgelijk beeld waarneembaar. Alleen daar is het probleem inmiddels angstaanjagend groot geworden.

De situatie in de VS is duidelijk anders dan in Nederland het geval is. Daar is weliswaar ook sprake van een hogere vraag dan aanbod, maar de financieringsomstandigheden zijn daar totaal anders. Los van de regels omtrent het aangaan van leningen, zit daar de rente al een tijdje in de lift. En juist die stijgende rente moet er voor zorgen dat de stijging van de huizenprijzen langzaam ten einde komt. Maar, gaat dat daadwerkelijk gebeuren?

Is er een nieuwe zeepbel ontstaan binnen de huizenmarkt?

Economen rekenen de komende jaren op dalende huizenprijzen in de VS. Toch is het maar de vraag of een eventuele huizenprijsdaling te danken is aan de stijgende rente. De kans is veel aannemelijker dat steeds minder Amerikanen zich een huis kunnen veroorloven aangezien de loongroei sterk achterblijft.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat er de afgelopen jaren een gigantische kloof ontstaan is tussen de stijging bij de huizenprijzen en de stijging van de lonen. Met andere woorden zijn de huizenprijzen een stuk harder gestegen dan de arbeidslonen.

Een vergelijkbare situatie was waarneembaar in het jaar 2007. En we weten allemaal hoe het sprookje destijds is afgelopen…

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – nattanan23

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.