Het gevecht tussen de verschillende olielanden is het afgelopen jaar losgebarsten. Op een gegeven moment stonden vooral Saoedi Arabië en Amerika tegenover elkaar. Aan de ene kant de traditionele techniek en aan de andere kant de nieuwe technologie. Beide landen konden geen akkoord bereiken waardoor de productie nog steeds verder stijgt. Uiteraard blijft daardoor de olieprijs flink onder druk staan.
Toch zijn de meeste waarnemers van mening dat de prijsval bij de olieprijs iets te overdreven is. Uiteraard gelden hier de wetten van vraag en aanbod, maar de daling is wellicht iets te overdreven. Volgens de meeste waarnemers zou de olieprijs dit jaar een bodem kunnen gaan neerzetten.
Op de grafiek hierboven kunnen we zien dat de kans klein is dat de productie de komende maanden nog verder zal gaan toenemen. Op deze grafiek is namelijk de kostprijs te zien voor een vat olie. We kunnen zien dat de producenten in Amerika en Canada te maken hebben met de hoogste kostprijs.
Wordt de olieproductie terug geschroefd?
De laagste kostprijs is te vinden in het Midden-Oosten. Het is daarom ook niet vreemd dat deze landen niet schrikken van de lage olieprijs. Het zorgt er weliswaar voor dat hun omzet daalt, echter maken ze nog steeds genoeg winst.
Voor de producenten in Amerika is dat echter een heel ander verhaal. Steeds meer bedrijven komen onder druk te staan als gevolg van de lage olieprijs. De kans op een bodem bij de olieprijs lijkt dus toe te nemen. De productie kan namelijk niet eeuwig zo hoog blijven.
Wij hebben het afgelopen jaar een rendement behaald van +156%
Fout: Contact formulier niet gevonden.
Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.