De oliemarkt heeft een aantal veelbewogen maanden achter de rug liggen. Tijdens de eerste maand van dit beursjaar wist de prijs van olie de dalende trend van het afgelopen jaar voort te zetten, maar rond het tweede kwartaal kwamen de eerste ‘lefgozers’ om de hoek kijken. De olieprijs heeft de afgelopen 6 maanden een stevige inhaalslag gemaakt, en op dit moment vragen steeds meer beleggers zich af of de oliemarkt nog wel interessant genoeg geprijsd is.
De afgelopen maand werd zichtbaar dat ook de oliemarkt nog steeds zeer volatiel is. In deze maand moest de olieprijs flink wat terrein inleveren als gevolg van het overaanbod dat heerst op de oliemarkt. Maar, de afgelopen drie weken hebben de stieren zich herpakt op onder andere het nieuws dat Rusland en Saoedi-Arabië bereid zouden zijn om de productie terug te dringen.
Als we een blik werpen op de grafiek van de olieprijs dan is zichtbaar dat we nog een lange inhaalslag te maken hebben om terug te keren op de oude niveaus. Het is behoorlijk interessant om daarnaast het verband tussen de olieprijs en de S&P 500 index in kaart te brengen.
De oliemarkt bereidt zich voor op een gigantische inhaalslag
Op de grafiek hierboven is zichtbaar dat de olieprijs tussen het jaar 1999 en 2014 behoorlijk goed wist te correleren met de Amerikaanse index. Toppen en bodems bij de olieprijs vielen in deze periode nagenoeg op of rond hetzelfde moment als bij de S&P 500 index.
Opvallend daarbij is dat er vóór het jaar 1999 sprake was van een gigantische divergentie tussen de S&P 500 index en de olieprijs. Destijds vond de dalende beweging bij de olieprijs plaats tussen het jaar 1997 en 1999. De olieprijs wist uiteindelijk tijdens de eerste maanden van 1999 een stevige bodem neer te zetten. Vervolgens kregen de stieren de touwtjes weer in handen en de olieprijs wist alle schade te herstellen. Ook de aandelenmarkten wisten destijds te profiteren van de herstelbeweging bij de olieprijs.
Op dit moment lijken we te maken te hebben met een soortgelijke situatie. De afgelopen twee jaar is de prijs van een vat olie in een dramatisch tempo gedaald, terwijl de S&P 500 index de stijgende trend wist vast te houden.
Ook voor de aandelenmarkten kan een bodem bij de olieprijs goed nieuws betekenen. De laatste keer toen we immers te maken hadden met een dergelijke divergentie, wist de S&P 500 index ook te profiteren van een bodem bij de prijs van een vat olie.
Gezien het verband tussen beiden mogen we in ieder geval zeggen dat de oliemarkt nog steeds zwaar ondergewaardeerd is ten opzichte van de S&P 500 index. Mocht de geschiedenis zich herhalen, dan mogen de oliestieren zich alvast gaan warmdraaien.
Fout: Contact formulier niet gevonden.
Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.