fbpx

De Amerikaanse economie is op dit moment de grootste economie ter wereld. Wat vaak echter vergeten wordt, is dat tegenover deze economie ook een immens grote schuldenbalans staat. En de toename van de Amerikaanse schuldenbalans verloopt op dit moment sneller dan de groei van de Amerikaanse economie.

Al decennialang wordt er gesproken over de Amerikaanse schuldenbalans. Tijdens de jaren ’80 wist de Amerikaanse schuldenbalans in vergelijking met de groei van de Amerikaanse economie in waarde te exploderen. Deze trend wist stand te houden tot de late jaren ’90. Daarna was er sprake van een voorzichtige daling, maar de financiële crisis wist vervolgens roet in het eten te gooien. Sinds dat moment is er sprake van een fors stijgende beweging.

Amerikaanse schuldenbalans vormt een bedreiging voor toekomstige generaties

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van CharlieBilello, is de Amerikaanse schuldenbalans afgezet tegenover het Amerikaanse bruto binnenlands product. Op deze grafiek is duidelijk te zien dat sinds de financiële crisis de toename van de schuldenbalans harder verloopt dan de toename bij het Amerikaanse BBP. Met als gevolg dat op dit moment de Amerikaanse schuldenbalans 113% bedraagt van het Amerikaanse BBP. Nog nooit eerder lag dit percentage zo hoog.

Zolang beleggers vertrouwen blijven houden in de VS, zal dit hoge percentage niet direct een belemmering voor de Amerikanen zijn. Wat echter niet vergeten moet worden, is dat op den duur deze prijs betaald moet worden. De toekomstige generaties moeten zich dus met name zorgen maken over deze trend.

Afbeelding van NikolayFrolochkin via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.