fbpx

De euro is het nieuwe jaar nog niet zo positief begonnen. De afgelopen maanden moest de valutakoers immers flink waarde inleveren ten opzichte van andere valutamunten. Uiteraard heeft dit voor een groot deel te maken met de beslissingen die de Europese Centrale Bank genomen heeft. De ECB heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om per maand 60 miljard euro in de economie te pompen.

Het uiteindelijke resultaat zal afgewacht moeten worden. De stemming rondom dit stimuleringsbeleid is bij de meeste economen echter zeer pessimistisch. Uiteraard hoeven we op korte termijn geen wonderen te verwachten, maar over een tijdje zou dit beleid wel eens haar vruchten kunnen gaan afwerpen.

Op de grafiek hierboven is te zien dat de koers van de euro de afgelopen maanden flink in waarde is gedaald. De daling in het jaar 2015 is op dit moment zelfs al groter dan in het jaar 2014. Ook de komende maanden mogen we er op rekenen dat de koers van de euro laag blijft.

Is de lage euro een redding?

Toch zullen de meeste economen helemaal niet zo ontevreden zijn met deze lage eurokoers. In tijden van economische depressie is het namelijk alleen maar goed wanneer de koers van de valutamunt laag is. Op deze manier wordt de export namelijk bevorderd en zal de productie kunnen gaan toenemen. En deze stijgende productie zal uiteraard zorgen voor nieuwe banen.

De beslissing van de ECB is pas over een aantal maanden goed te beoordelen, maar wanneer ze ongeveer dezelfde koers varen als de Amerikaanse centrale bank, dan kan de Europese economie uitkijken naar betere tijden.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.