fbpx

Een volatiele tijd ligt achter de rug. De maand oktober staat bij veel beleggers bekend als de ‘crashmaand’ en daar leek dit jaar wel even sprake van te zijn. De wereldwijde aandelenmarkten lieten in oktober flinke verliezen optekenen, maar op dit moment is een overtuigende herstelbeweging van start gegaan. En dat is mogelijk voor een deel te danken aan de buybacks.

Buybacks staan voor inkopen van eigen aandelen. Dit doen veel beursgenoteerde bedrijven, die over voldoende kasgeld beschikken, om de eigen beurskoers te ondersteunen. Op het moment dat eigen aandelen worden ingekocht, neemt het aantal aandelen op de markt af. En dit heeft een positief effect op het dividend, aangezien het dividend nu verdeeld wordt over minder aandelen. Daarnaast heeft het ook een positief effect op de winst per aandeel.

In oktober werden beleggers aan het lot overgelaten

Tijdens de oktobermaand werden beleggers eigenlijk een beetje aan het lot overgelaten. De buybacks waren toen immers laag en toen was al de verwachting dat de buybacks tijdens de laatste twee maanden van het jaar flink zouden gaan aantrekken. En dat is nu ook gebeurd en dat geeft de stier dus een extra zetje in de rug.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Standard & Poor’s, is te zien dat de buybacks en dividenden een belangrijke rol hebben gespeeld in deze Bull Market. En tijdens de afgelopen maand is wel weer gebleken dat de aandelenmarkten maar moeilijk zonder deze inkoopacties van eigen aandelen kunnen.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – TheDigitalWay

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.