fbpx

Steeds minder economen geloven nog in het gedroomde V-herstel. Daar zou sprake van zijn indien de economie binnen afzienbare tijd weer zou terugkeren op het oude niveau. De kans op een dergelijk economisch herstel is vrij klein. En een belangrijke grafiek maakt dat pijnlijk duidelijk.

In de VS wordt er op dit moment veel gesproken over het verschil tussen ‘tijdelijke’ en ‘permanente’ werkloosheid. Tijdens de afgelopen maanden verschenen er dramatische cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkloosheidsteller liep in een recordtempo op. Volgens diverse economen ging het echter met name om tijdelijke werkloosheid.

Beleggers hoeven niet te hopen op een V-herstel

V-herstel

Het is correct dat er op dit moment met name sprake is van tijdelijke werkloosheid, maar het onderliggende plaatje begint steeds verder te verslechteren. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea and Macrobond, te zien dat de permanente werkloosheid ook begint op te laaien. En dat wordt veroorzaakt door de groei in het aantal faillissementen.

Op het moment dat deze faillissementsgolf aanhoudt, zal de teller als het gaat om het aantal permanente werklozen steeds verder oplopen. En op dat moment lijkt een V-herstel haast onmogelijk te zijn. In dat geval kan de economische schade immers onmogelijk binnen enkele maanden gerepareerd worden.

Afbeelding van My pictures are CC0. When doing composings: via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.