fbpx

De zogenaamde angst index van Wallstreet “VIX” is begonnen te bewegen in een vast patroon met aandelenkoersen, wat volgens geld manager Jesse Felder een waarschuwing betekent voor een dreigende selloff. Zelfs als het marktsentiment vrij stabiel blijft.

In onderstaande grafiek (bron: Marketwatch) is te zien dat er een positieve correlatie is tussen de S&P 500 en de CBOE Volatility Index Market, waarbij deze normaal gesproken in tegengestelde richting bewegen. Het is immers logisch dat bij stijgende aandelenkoersen er minder angst is en vice versa, aldus Felder.

Maar, de omgekeerde relatie begon de afgelopen dagen te veranderen waarmee de verwachting van een marktcorrectie werd geboren. De VIX, -7,20%, is een maat voor de verwachting van de markt als het gaat om de volatiliteit in de komende 30 dagen en wordt berekend op basis van de impliciete volatiliteit van de S&P 500-index opties. Een lage waarde betekent een kalme markt, terwijl een hogere waarde verhoogde onzekerheid suggereert.

“De optiemarkt prijst een grotere volatiliteit in, terwijl de aandelen deze zelfde dynamiek (nog) niet weerspiegelen,” vertelde Felder aan MarketWatch. “In de afgelopen jaren is dit signaal altijd voorafgegaan aan 2% tot 10% correctie”.

Deze trend komt bovendien nog eens bovenop de stijging van de rente op de 10-jarige staats obligaties en het waarschijnlijke vermoeden dat de rente in dit jaar meerdere keren verhoogd zal worden door de Fed.

Dit suggereert dat risicovolle activa, zoals aandelen, aanzienlijk onder verkoopdruk staan.

De aandelen noteren voor de tweede dag op rij lager, maar de belangrijkste indices handelen nog steeds op recordhoogten. Dit is mede aangewakkerd door de monster rally als gevolg van de pro-business agenda van Donald Trump.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Wilt u weten hoe onze analisten profiteren van deze informatie en rijk worden van een sterke daling? Volg dan nu onze posities.  

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.