fbpx

Tijdens de handelssessie van maandag wist de S&P 500 index met meer dan 1% in waarde te stijgen. Opvallend genoeg wist de volatiliteitsindex ook in waarde te stijgen. Zelfs met meer dan 5%. En die combinatie is sinds de jaren ’90 slechts twee keer eerder voorgekomen. En het is te hopen voor de stieren dat het deze keer beter zal aflopen dan tijdens de voorgaande keren.

De aandelenmarkten weten nog steeds goede zaken te doen. Gisteren wisten de Europese beurzen wel in het rood te sluiten, maar de koersschade op Wall Street wist uiteindelijk mee te vallen. De markt oogt nog steeds zeer Bullish.

Beleggers moeten rekening houden met een terugval

Wall Street

Toch is het nog maar de vraag hoelang de beurzen het hoofd nog boven water weten te houden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, de twee voorgaande keren in beeld gebracht waarbij er sprake was van de combinatie bestaande uit een stijging bij de S&P 500 index van minstens 1% alsmede een stijging bij de VIX-index van minstens 5%.

Dat wist destijds in beide gevallen op korte termijn te leiden tot een stevige koersval. In het jaar 2000 wist het zelfs te resulteren in dé top op de Wall Street. In het jaar 2002 betekende het ‘slechts’ een terugtest van de bodem die net daarvoor was neergezet.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst. Dit onderzoek maakt echter wel duidelijk dat beleggers op de korte termijn rekening moeten houden met een koersval. En dat zien maar weinig beleggers op dit moment aankomen.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.