Deze inflatiemaatstaf laat zien dat Powell de rente wel moet blijven verhogen

Jerome Powell wist afgelopen week te zorgen voor optimisme op Wall Street. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank liet op woensdag weten dat ze niet ver meer verwijderd zijn van ‘normale’ rentestanden. Met andere woorden lijken de renteverhogingen mogelijk binnenkort ten einde te komen. Heeft Powell geluisterd naar Trump?

Donald Trump liet tijdens de afgelopen maanden meermaals doorschemeren dat hij niet blij is met de Fed-voorzitter. Powell zou volgens Trump zelfs een bedreiging zijn voor de groei van de Amerikaanse economie. Opvallend genoeg was Powell vorige week een stuk milder in zijn woorden dan de keren daarvoor. Blijkbaar laat Powell zich dus wel degelijk beïnvloeden door de president.

Rente-instrument is nodig om inflatie in bedwang te houden

Toch is het de vraag of Powell wel kan stoppen met het optrekken van de Amerikaanse rentestand. Op het moment dat de inflatie immers blijft stijgen, zal het rente-instrument wel gebruikt moeten worden om de inflatie in bedwang te houden (en daarmee hyperinflatie te voorkomen).

En de kans is groot dat de Amerikaanse kerninflatie het komende jaar flink zal stijgen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is namelijk te zien dat de kerninflatie normaliter 15 maanden achterloopt op de zogenoemde ‘Underlying Inflation Gauge’.

Powell kan dus de komende tijd maar beter goed op zijn woorden letten. Beleggers houden namelijk niet van onzekerheid en dat lijkt hij nu met zijn woorden wel te zaaien.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – frycyk01

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

WordPress Image Lightbox