Aanvankelijk wisten de beurzen tijdens de afgelopen handelsweek goed uit de startblokken te komen. Tijdens de handelssessie van donderdag vond er echter een trenddraai plaats. Als gevolg daarvan sloten de meeste beurzen de week in het rood af. Volgens een belangrijke grafiek moeten beleggers rekening houden met een aanhoudende koersdruk.
Tijdens de laatste twee handelssessies van de week sloeg de paniek onder beleggers weer toe. Steeds meer beleggers beginnen zich zorgen te maken over de oplopende (handels)spanningen tussen China en de VS. Daarnaast vreest een groot deel van de beleggers voor een tweede coronagolf. Als gevolg van deze onzekerheid kiezen steeds meer beleggers er voor om een ‘zijlijnpositie’ in te nemen.
Negatieve divergentie kan onheil betekenen voor de beurzen
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Callum Thomas, is te zien dat er een angstaanjagende divergentie is ontstaan tussen de S&P 500 index enerzijds en de RSI-indicator anderzijds. De toonaangevende Amerikaanse beurs wist aan het begin van de handelsweek nog te stijgen boven het niveau dat in juni bereikt werd. De RSI-indicator wist echter een lagere notering te bereiken. We kunnen dus stellen dat de RSI-indicator op dit moment de beursrally niet meer ondersteunt.
Een soortgelijke situatie was zichtbaar aan het begin van dit jaar. Toen wist de S&P 500 index in februari nog te stijgen naar een hogere koers, terwijl de RSI-indicator al een dalende beweging liet zien. Destijds wist dat uiteindelijk te leiden tot een grote beursdaling. Moeten beleggers zich nu voorbereiden op een soortgelijke uitkomst?
Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.