fbpx

Het Internationaal Monetair Fonds noemt het “The Great Lockdown”. De ergste recessie sinds “The Great Depression” van de jaren 30. De groei van de wereldeconomie (bbp) wordt door het IMF geschat op -3% voor 2020. In januari ging men nog uit van een groei van +3,3%. Dit is dus inmiddels met een sneltreinvaart achterhaald. Ter vergelijking was dit getal voor het jaar 2009 tijdens de financiële crisis -0,1%.

Effect op de aandelenbeurzen

Nu naar de aandelenbeurzen. Deze hebben na een waanzinnige rally van de afgelopen paar weken al veel terrein heroverd. Natuurlijk gaat dit gepaard met veel schommelingen dag in dag uit, maar de corona-angst lijkt verleden tijd te zijn. Op 23 maart stond de S&P 500 op een min van bijna 34% ten opzichte van de all time high van eerder dit jaar. Op dit moment staat de S&P 500 maar op een min van 15% van diezelfde all time high.

Ondertussen zijn in vier weken tijd al bijna 27 miljoen mensen werkloos geworden in de VS. Telkens wanneer de nieuwe werkloosheidscijfers bekend werden gemaakt stegen diezelfde dag de beurzen. De belegger lijkt inmiddels immuun voor slecht nieuws te zijn. Veel mensen vragen zich af; hoe kunnen de beurzen stijgen terwijl het nieuws dieprood is?

Een reden die daarvoor genoemd wordt is de overdreven harde daling. Door angst getriggerd zijn veel mensen gevlucht uit aandelen. Ook het optreden van de overheden, met soms gigantische stimuleringspakketten, lijkt een belangrijke reden te zijn voor optimisme onder beleggers. Tegelijkertijd lijken de meeste landen over de piek van het aantal coronabesmettingen per dag heen te zijn.

Hoe dan ook lopen de economie en de aandelenbeurzen vaak niet synchroon. De markt probeert te voorspellen wat de economie gaat doen. De stijging van de afgelopen paar weken kan ook bedrieglijk zijn aangezien er tijdens vrijwel elke crash een sterke rally was. Dit wordt ook wel een bear market rally genoemd. Deze werd telkens weer gevolgd door een daling. Wat er zal gebeuren de komende tijd weet niemand. Wat we wel zeker weten is dat de impact van het platleggen van de economie voor iedereen een vraagteken is.

Afbeelding van Mediamodifier via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Ashkan Baghani heeft diepgewortelde passie voor financiële markten en beleggen. Als een van onze vertrouwde columnisten neemt hij ons geregeld mee in zijn gedachten.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.