fbpx

De Chinese economie is tijdens de afgelopen weken met name negatief in het nieuws verschenen. En dat is ook niet vreemd, want de op één na grootste economie van de wereld lijdt onder de handelsoorlog. Toch lijken de Chinezen deze eeuw nog geconfronteerd te worden met een veel groter probleem. En maar weinig beleggers hebben op dit moment oog voor dat probleem.

De Chinezen zijn in een harde handelsstrijd beland met de Amerikanen. De kans op een snel handelsakkoord lijkt minimaal te zijn en er hangt zelfs een verhoging van de importtarieven in de lucht. En dat is wel een probleem, want met name de Chinese productiesector gaat gebukt onder de hoge importtarieven van Donald Trump.

De Chinezen worden geconfronteerd met vergrijzing

Toch lijkt de huidige handelsoorlog slechts een druppel op de gloeiende plaat te zijn. De Chinese overheid zal immers deze eeuw geconfronteerd worden met een veel groter probleem. Het probleem van vergrijzing. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de Chinese beroepsbevolking naar verwachting haar plafond heeft bereikt. En in het jaar 2100 zou de Chinese beroepsbevolking slechts de helft van nu kunnen bedragen.

Voor de Chinezen is dit dus een bijzonder belangrijke eeuw. De Chinese overheid zal een oplossing moeten zien te vinden voor het ‘vergrijzingsspook’ dat boven het Chinese land zweeft. Of de productiviteit zal aanzienlijk moeten stijgen, of de robot zal het werk van de mens moeten gaan overnemen. Het belooft voor de Chinezen in ieder geval een spannende eeuw te gaan worden.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – Free-Photos

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.