fbpx

Een jaar geleden hield haast niemand er rekening mee dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten zou gaan worden. Ook de dag voor de verkiezingsuitslag waren de bookmakers het er over eens dat de kans op een Trump-overwinning wel erg klein was. Sommige kenners durfden zelfs te zeggen dat de kans zo goed als ‘nihil’ was.

Inmiddels weten we dat het verhaal een heel ander eind heeft gekregen. Trump wist uiteindelijk op basis van het aantal kiesmannen de overwinning naar zich toe te slepen en als gevolg van deze overwinning nam de geloofwaardigheid van de bookmakers flink af. Het afgelopen jaar zaten ze immers niet alleen fout bij het voorspellen van de Amerikaanse verkiezingsuitslag; ook de Brexit hadden ze totaal niet zien aankomen.

Sinds de verkiezingsoverwinning van de kersverse president van Amerika zijn er genoeg verhalen de ronde gegaan die verklaarden waarom Trump uiteindelijk met de ‘kroon’ er vandoor ging. Onder andere de gelekte documenten over Hillary Clinton zouden de doorslag kunnen hebben gegeven. Maar, misschien moeten we de oorzaak van de overwinning van Trump in een hele andere hoek zoeken.

Trump heeft zich gericht op het ‘vergeten volk’

Trump liet namelijk meerdere malen weten dat hij president wilde worden voor het ‘vergeten volk’. En juist de Amerikanen die het financieel wat minder hebben, hebben massaal gestemd op de beroemde zakenman.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, kunnen we daarnaast zien dat de financieel mindere Staten het afgelopen jaar gebukt zijn gegaan onder een tragere banengroei dan de welvarende delen van Amerika.

Daarnaast zijn met name de banen binnen de industriesector de afgelopen jaren hard afgenomen. En juist voor deze mensen heeft Trump zich hard gemaakt. Wellicht hebben deze mensen de doorslag gegeven voor de overwinning van Trump.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.