fbpx

Het pessimisme viert op de beursvloer op dit moment hoogtij. Tijdens de afgelopen handelsdagen zijn diverse steunzones doorbroken en steeds meer analisten roepen beleggers op om alle aandelen te dumpen. Met andere woorden zou er binnenkort een Bear Market aanbreken. Moeten we inderdaad vrezen voor een Bear Market?

Een van de redenen waarom beleggers en analisten pessimistisch gestemd zijn over de toekomst van de aandelenmarkten, heeft te maken met de rente op de Amerikaanse staatsobligaties. Die rente zit al maanden in de lift, maar heeft onlangs een plafond bereikt. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat we niet hoeven te vrezen voor een top bij de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. Tijdens de laatste twee toppen vormde een dalende rente wel een waarschuwingssignaal voor het onheil dat op komst was, maar wist de S&P 500 index ALTIJD eerst nog een nieuwe recordkoers te bereiken.

Tevens ziet het economische plaatje er nog steeds uitstekend uit. Het Amerikaanse werkloosheidscijfer bevindt zich nog steeds op een dieptepunt en daardoor is de kans op een Bear Market bijzonder klein.

Wat als het werkloosheidspercentage de komende maand stijgt?

Tijdens de vorige twee toppen wist de S&P 500 index alsnog een nieuwe recordkoers te bereiken toen het werkloosheidspercentage steeg vanaf het dieptepunt gemeten. Een top op de aandelenmarkten vond tijdens de laatste twee toppen, gemiddeld tussen de 4 en 11 maanden later plaats na het opveren vanaf het dieptepunt bij het werkloosheidscijfer.

Ook de trend bij de Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen doet vermoeden dat er nog geen reden is voor grote angst. Zo is op de laatste grafiek te zien dat de top op de aandelenmarkten normaliter pas plaatsvindt als de werkloosheidsuitkeringen al enige tijd in de lift zitten. En daar is op dit moment nog geen sprake van.

Aangezien ons Beurs Adviezen team vertrouwen heeft in de toekomstige beursmaanden, hebben wij de paniek op de beursvloer aangegrepen om nieuwe posities aan de portefeuille toe te voegen. Bekijk ze hier:

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – Steppinstars

Grafiek bron: StockCharts

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.