fbpx

Als je een blik werpt op de koersborden, dan moet je tot de conclusie komen dat beleggers rekenen op een zogenoemd ‘V-herstel’. De beurzen zijn tijdens de voorbijgaande handelsweken immers fors in waarde gestegen en de meeste koersschade is alweer volledig teniet gedaan. De vraag is alleen hoe groot de kans op zo’n V-herstel daadwerkelijk is.

Het beursplaatje strookt op dit moment duidelijk niet met het economische plaatje. Dat is echter wel vaker het geval. Meestal lopen de financiële markten namelijk vooruit op de werkelijke economie. Mocht dat deze keer opnieuw het geval zijn, dan mogen we de komende maanden rekenen op een krachtig economisch herstel.

Kans op een V-herstel is vrij klein

Toch zetten veel economen hun vraagtekens bij dat gedroomde V-herstel. Volgens hen is een dergelijk herstel haast onmogelijk. Tijdens de afgelopen weken is er, door de coronacrisis, simpelweg teveel schade geleden. Tal van bedrijven hebben inmiddels hun deuren moeten sluiten.

V-herstel

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is het verband tussen de S&P 500 index en de Amerikaanse arbeidsmarkt in beeld gebracht. Al sinds de jaren ’80 is er sprake van een duidelijke correlatie tussen beide componenten. Op dit moment is het verband echter ver te zoeken. Volgens de S&P 500 index zou de Amerikaanse arbeidsmarkt binnen enkele weken moeten terugkregen tot het niveau van vóór de uitbraak van het coronavirus. En die kans lijkt vrij klein te zijn.

Zijn in dat geval de hoge beurskoersen nog wel te verantwoorden?

Afbeelding van Sri Harsha Gera via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.