fbpx

De S&P 500 index noteert in vergelijking met de slotstand van 2019 op dit moment ongeveer 10% lager. Eigenlijk is dat een indrukwekkende prestatie, want halverwege maart stond de verliesteller nog op -30%. Daarnaast bestaat er een reële kans dat de S&P 500 index tijdens de rest van het jaar het resterende koersverlies volledig weet weg te poetsen. En daar is een duidelijke reden voor aan te wijzen.

Door alle hectiek rondom het coronavirus zou je bijna vergeten dat het jaar 2020 ook een Amerikaans verkiezingsjaar is. Donald Trump en Joe Biden gaan met elkaar de strijd aan om het Amerikaanse presidentschap. Trump hoopt dat hij zijn presidentstermijn met vier jaar kan verlengen, terwijl Biden hoopt dat hij het stokje van Trump kan overnemen.

Weten de beurzen in het groen het jaar af te sluiten?

redding

Historisch gezien is een Amerikaans verkiezingsjaar erg ‘Bullish’ voor Wall Street. Dit is met name het geval indien de zittende president zich herkiesbaar stelt (zoals Trump doet). Uit onderzoek van Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, blijkt dat de S&P 500 index in een dergelijk jaar nog nooit in waarde wist te dalen. Daarbij bedraagt de gemiddelde beursstijging in zo’n jaar 11,7%.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst. Dit onderzoek maakt echter wel duidelijk dat de stieren tijdens een verkiezingsjaar, waarin de zittende president zich herkiesbaar stelt, duidelijk in het voordeel zijn. En dat is toch iets waar we rekening mee moeten houden.

Afbeelding van Michael Bußmann via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.