fbpx

Het einde van het beursjaar nadert en daarom is het de hoogste tijd om de eindbalans op te maken. Wat waren de belangrijkste bewegingen van dit jaar en wat voorspelt het nieuwe beursjaar?

  • Doorbraak digitale munten

Het jaaroverzicht kunnen we onmogelijk beginnen zonder het noemen van dé absolute uitblinker van dit beursjaar: de Bitcoin. Aan het begin van dit beursjaar noteerde de Bitcoin nog onder de grens van 1.000 dollar, maar in minder dan 12 maanden tijd is de digitale munt meer dan vervijftienvoudigd. Naast de Bitcoin zijn er nog tal van andere digitale munten te noemen die het net zo goed, of zelfs beter, wisten te doen.

  • Val van de dollar

Aan het begin van 2017 waren de meeste analisten het er wel over eens dat de dollar onder leiding van Donald Trump een sterk jaar tegemoet zou zien. Er werd zelfs al gesproken over ‘pariteit’ met de euro. Uiteindelijk kende de dollar een totaal ander koersverloop. Op dit moment noteert de Dollar Index namelijk meer dan 15% lager.

  • Ongekende kracht aandelenmarkten

Dat we in het jaar 2017 te maken zouden gaan krijgen met stijgende beurskoersen, was geen verrassing te noemen. Als gevolg van de lage spaarrente en de stimuleringsacties van de Europese en Japanse centrale bank leek niets een verdere rally in de weg te zitten. Alhoewel, aan het begin van dit jaar werd er nog wel gevreesd voor de landelijke verkiezingen binnen de Europese landsgrenzen. Uiteindelijk wisten de populistische partijen in Nederland, Frankrijk en Duitsland niet echt potten te breken en toen de rust terugkeerde raakte de rally in een hogere versnelling terecht.

In het bijzonder was dat op Wall Street het geval. Mocht de toonaangevende index voor Amerikaanse aandelen – de S&P 500 index – deze maand in het groen sluiten, dan hebben we te maken met een unicum. Nog nooit eerder wist deze index elke maand van het jaar in het groen te sluiten!

Het team van Beurs Adviezen verwacht dat we in het nieuwe jaar te maken zullen gaan krijgen met meer beweeglijkheid. De Amerikaanse centrale bank is van start gegaan met het afbouwen van haar gigantische balanspositie en dit zal vroeg of laat effect gaan hebben op de financiële markten. Daarnaast zullen de Europese en Japanse centrale bank maandelijks minder geld de economie in pompen. Het tijdperk van ‘gratis geld’ nadert haar einde en daar zouden de beleggers wellicht even aan moeten wennen.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.