fbpx

De gloriejaren lijken achter de rug te liggen. We hebben weliswaar nog te maken met mooie groeicijfers, maar de glans lijkt er inmiddels van af te zijn. De verwachting is dat de komende jaren de economische groei verder zal teruglopen. En dat kan leiden tot beweeglijkheid op de markten, aangezien we in een onstabiele situatie terecht zijn gekomen.

Het monetaire landschap begint langzaam maar zeker te veranderen. Terwijl we de afgelopen jaren nog konden genieten van lage rentestanden en imposante inkoopacties van de centrale banken, lijkt die tijd binnenkort achter de rug te liggen. De Amerikaanse centrale bank is al een agressiever beleid gaan voeren en de bedoeling is dat de Europese centrale bank hun Amerikaanse vriendjes achterna gaan. Zo moet er nog dit jaar een einde komen aan het opkoopbeleid (staats- en bedrijfsobligaties) en volgend jaar moet voor het eerst de rente worden opgetrokken (huidig: 0%).

Financiële markten worden geconfronteerd met de gevolgen van een experiment

Dit veranderende monetaire landschap zorgt alleen wel voor een onstabiele situatie. In de totale geschiedenis hebben we immers nog nooit eerder te maken gehad met een dergelijk groot en gevaarlijk experiment. Daarnaast leiden de economische voorspellingen tot nog meer onzekerheid. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is immers te zien dat de groei de komende jaren zal teruglopen.

Samenvattend zullen beleggers dus de komende jaren geconfronteerd worden met lagere groeicijfers en een agressiever monetair beleid. Dit lijkt niet bepaald een ideale combinatie te zijn. Dit zou zich zelfs kunnen ontpoppen tot een gevaarlijke cocktail aan ellende dat een rampzalig spoor kan achterlaten op de financiële markten. En als dat gebeurt, staan de centrale bankiers met de handen in het haar lijdzaam toe te zien.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – geralt

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.