fbpx

De wereld wordt op dit moment geteisterd door een torenhoge inflatie. Overal in de wereld is dit beeld zichtbaar en volgens economen is de kans klein dat dit binnen afzienbare tijd gaat veranderen. Ondertussen hopen de centrale banken dat de inflatiedruk binnenkort zal gaan afzwakken. Mogelijk kan deze afzwakking het gevolg zijn van een wereldwijde recessie. Een belangrijk onderzoek laat in ieder geval zien dat het verleden weinig goeds voorspelt.

Beleggers maken zich al langer zorgen over de toenemende inflatie. Dit beeld was vorig jaar immers al zichtbaar en aan het begin van dit jaar wist dit er toe te leiden dat steeds meer beleggers afstand namen van de financiële markten. In de tussentijd is de inflatie nog verder opgelopen en de meeste landen hebben te maken met een inflatie die al geruime tijd ruim boven de 5% ligt. En dat terwijl de meeste centrale banken sturen op een inflatie van rond de 2%.

Deze grafiek waarschuwt voor een nieuwe recessie

recessie

Volgens de economen van Macrobond Financial en Danske Bank kan de Amerikaanse economie binnen afzienbare tijd geconfronteerd worden met een recessie. Zo zijn op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, alle voorgaande keren in beeld gebracht dat de Amerikaanse inflatie boven de grens van 5% wist uit te komen. Tijdens alle voorgaande keren wist dit niet veel later te leiden tot een recessie. En uiteraard wisten de gevolgen van de recessie te leiden tot een afzwakkende inflatie.

De enige keer dat de inflatie relatief gezien hoog wist te blijven was tijdens de jaren ’70. Destijds was er sprake van een situatie van stagflatie die zich kenmerkt door een lagere economie groei en oplopende consumentenprijzen. Uiteindelijk wist deze stagflatie te leiden tot een lange periode van economische crisis.

Gezien het feit dat de inflatie vandaag de dag ook al enige tijd boven de 5% noteert, moeten beleggers zich voorbereiden op een nieuwe recessie. Wat het verleden ook duidelijk maakt is dat beleggers juist kunnen profiteren van een dergelijke periode. Belangrijk daarbij is wel om je emoties onder controle te houden.

Profiteer van een korting van 40% en krijg toegang tot onze portefeuille: https://www.beursadviezen.com/abonneren/

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.