fbpx

De afgelopen maanden hebben de Amerikaanse beurzen een betere prestatie weten neer te zetten dan de Europese beurzen. Overigens is dat niet zo vreemd; de Amerikaanse economie presteert immers ook een stuk beter dan de Europese economie.

De meeste beleggers verkiezen op het huidige moment een positie in een Amerikaans aandeel boven een positie in een Europees aandeel. Toch lijkt Europa hetzelfde pad te gaan bewandelen als Amerika.

Toen de financiële crisis uitbrak kwam de Amerikaanse centrale bank direct in actie. Door middel van het stimuleringsbeleid probeerde de FED de Amerikaanse economie kunstmatig te stimuleren. We zijn inmiddels zes jaar verder en er is eindelijk een eind gekomen aan dit stimuleringsbeleid.

Uiteraard zijn er voor- en tegenstanders wat betreft het monetaire beleid zoals het door de FED wordt gevoerd. Toch heeft dit beleid wel degelijk haar vruchten afgeworpen. De Amerikaanse economie is weer aan de betere hand en als gevolg daarvan zijn de bedrijfsresultaten van de Amerikaanse bedrijven de afgelopen maanden flink verbeterd.

Kansen voor Europa

Het verschil tussen de Europese en de Amerikaanse bedrijfsresultaten is op de grafiek hierboven uitstekend te zien. We kunnen zien dat gemiddeld de Europese bedrijven de afgelopen jaren hun winst verder hebben zien dalen. De Amerikaanse bedrijven zagen daarentegen meestal hun winsten flink stijgen.

Maar juist deze grafiek geeft ons een geweldige kans. De Europese centrale bank is er inmiddels zelf ook achter dat de gewenste hervormingen weinig werking hebben op de economie en gaan daarom over tot drastischere maatregelen. Zelfs de ECB lijkt de geldkraan open te gaan draaien en deze beslissing moet de Europese bedrijfsresultaten een duwtje in de rug gaan geven.

Op basis van deze grafiek is er een flinke divergentie ontstaan tussen de Amerikaanse en de Europese bedrijfsresultaten. De FED gaat een stapje terug doen, terwijl de ECB een stapje vooruit zet. De komende maanden zouden de Europese beurzen wel eens kunnen gaan ‘outperformen’ ten opzichte van de Amerikaanse beurzen.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.