fbpx

De afgelopen week werd ik door een trouwe volger geattendeerd op het feit dat ik sinds maart dit jaar niet meer een analyse heb geschreven. Deze gevorderde belegger heb ik laat weten dat ik een drukke periode achter de rug heb liggen en dat op de beurs overigens, ondanks de flinke bewegingen, weinig was veranderd.

Ondanks dat mijn visie nog steeds hetzelfde is als een aantal maanden geleden, ben ik van mening dat het de hoogste tijd is om weer even een update te geven. De afgelopen maanden heb ik enorm veel positieve reacties mogen ontvangen op het feit dat ik, als een van de weinige analisten, de afgelopen maanden optimistisch gestemd ben gebleven over de aandelenmarkten. Veel van mijn collega’s heb ik de afgelopen maanden horen schreeuwen dat beleggers massaal hun aandelen moesten dumpen.

De afgelopen maanden hebben heel wat beleggers duur lesgeld moeten betalen. Allereerst werden we aan het begin van dit jaar getroffen door een flinke correctie op de aandelenmarkten als gevolg van de onzekerheid over de groei van de wereldeconomie, en daarnaast zijn we recent nog opgeschud door het Brexit-drama. Juist in deze volatiele en onzekere tijden is het voor een belegger van cruciaal belang om vast te houden aan het ‘tradingplan’. Dit plan moet voor iedere trader een houvast zijn in onzekere tijden. Het afgelopen jaar heb ik cursussen mogen geven over de manier hoe een belegger om moet gaan met volatiele tijden en die informatie is dit jaar van enorme waarde geweest.

De beleggers die mijn analyses trouw volgen weten dat ik aan het begin van dit jaar opriep om kalm te blijven. Daarnaast benadrukte ik dat beleggers juist toen (januari en februari) mooie koopjes konden doen voor de rest van het jaar.

Destijds deed ik onder andere een beroep op de bovenstaande grafiek van de AEX-index. Op deze grafiek is zichtbaar dat we tijdens de eerste twee maanden van dit jaar perfect wisten af te ketsen op de steunlijn die sinds het begin van deze stierenmarkt al intact is.

Voor de DAX-index geldt precies hetzelfde scenario. De stieren wisten ook daar hun redding te vinden bij de steunlijn en sinds dat moment zijn we al met flink wat procenten in waarde gestegen.

Hier een aantal reacties van trouwe volgers die ik de afgelopen tijd heb mogen ontvangen:

De beleggers die mij kennen weten dat ik sinds vorig jaar al van mening ben dat er grote vergelijkingen zijn waar te nemen tussen de huidige koersbeweging en die van de late jaren 90. Zo kunnen we op de bovenstaande grafiek zien dat we in het jaar 1997 bij de DAX-index te maken kregen met een zogenoemde ABC-correctie en dat we het jaar daarop te maken kregen met een flinke daling die uiteindelijk ten einde kwam bij de A-beweging.

Vorig jaar liet ik weten dat we in het jaar 2014 ook bij de DAX-index een soortgelijke ABC-correctie hebben neergezet en dat we daarom de komende maanden rekening moesten houden met een daling richting die ABC-zone.

Als we ons richten op de grafiek dan kunnen we zien dat we aan het begin van dit jaar uiteindelijk de ABC-zone hebben bereikt en dat we opnieuw steun wisten te vinden bij de A-beweging.

De afgelopen week heb ik daarnaast uitgebreid onderzoek gedaan naar de koersbewegingen van het jaar 1998 en 2015. Op de bovenstaande grafiek zien we dat belangrijke bodems en toppen in beide jaren op hetzelfde moment plaatsvonden.

Daarnaast heb ik onderzocht of de weekresultaten van 2016 ook voor een groot deel overeenkomen met de weekbewegingen in het jaar 1999 en de spectaculaire resultaten hiervan kunnen we op de bovenstaande grafiek zien.

De volgende punten gelden:

  • De AEX en de DAX hebben de steunlijnen intact gehouden.
  • Er is nog steeds een sterk verband tussen de huidige beweging en die van de late jaren 90.
  • De Europese beurzen lopen achter op Wall Street.

Het laatstgenoemde punt heb ik hierboven nog niet besproken. Wat de meeste mensen op dit moment beseffen is dat de Europese beurzen nog een stuk verwijderd zijn van de toppen van vorig jaar, terwijl Wall Street de afgelopen week nieuwe recordkoersen wist neer te zetten.

Opmerkelijk genoeg zagen we ook tijdens de late jaren 90 dat de DAX achterbleef op de toonaangevende Amerikaanse index – S&P 500 index – maar dat we destijds ook te maken kregen met een inhaalslag.

Op de grafiek hierboven kunnen we zien dat er op dit moment opnieuw sprake is van een divergentie tussen de DAX en de S&P 500 index. Ik acht de kans groot dat de DAX het laatste kwartaal van dit jaar de S&P 500 index zal gaan verslaan en dat op die manier een inhaalrace van start zal gaan.

Voor de AEX heb ik voor volgend jaar nog steeds een koersdoel van 560-600 punten in gedachten en voor de DAX ligt het koersdoel rond de 13.000 punten. Daarnaast verwacht ik dat de echte opwaartse beweging pas rond september/oktober van dit jaar van start zal gaan. Tot die tijd kunt u correcties gebruiken om uw portefeuille aan te vullen, met het liefst Europese aandelen!

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.