fbpx

De Europese banken zitten op dit moment zonder twijfel in de hoek waar de klappen vallen. Tijdens de afgelopen maanden namen beleggers massaal afstand van de bankensector. Economen vrezen voor een stroom aan faillissementen. Banken kunnen hier last van krijgen, omdat zij tal van leningen hebben uitstaan. En mogelijk zullen ze daar op moeten afboeken.

Als we de kenners mogen geloven staan banken er vandaag de dag veel beter voor dan net voor de uitbraak van de financiële crisis het geval was. Juist door die crisis zijn de kapitaaleisen strenger geworden. Met als gevolg dat de banken nu over meer ‘buffers’ beschikken om financiële klappen mee op te vangen.

Beleggers dumpen massaal Europese bankaandelen

Europese bankaandelen

Beleggers trekken deze stelling echter in twijfel. De bankensector is namelijk een van de slechtst presterende sectoren van dit jaar. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is te zien dat de Euro Bank Index naar het laagste niveau ooit is gedaald. Met andere woorden waren Europese bankaandelen nog nooit zo goedkoop.

De komende maanden zal moeten blijken hoe sterk de Europese banken zijn. Er zijn namelijk ook genoeg banken op te noemen die al vóór de coronacrisis in de problemen zaten. Denk bijvoorbeeld maar aan Deutsche Bank. Voor die banken kan de coronacrisis het laatste zetje voor omvallen zijn. En het is nog maar de vraag of de centrale banken en de overheden dat kunnen voorkomen.

Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.