fbpx

Tijdens de afgelopen maanden heeft het aandeel Facebook behoorlijk wat beurswaarde verloren. Als gevolg van de tegenvallende bedrijfsresultaten gooide een groot deel van de beleggers het aandeel uit de portefeuille. Het probleem is dat Facebook hoofdzakelijk afhankelijk is van één bron van inkomsten.

De bedrijven die er in slagen om verschillende inkomstenbronnen aan te boren, zijn vaak erg succesvol op de lange termijn. Dat zijn eigenlijk de conglomeraten die niet afhankelijk zijn van één bepaald product. Bijvoorbeeld een bedrijf als Johnson & Johnson is een goed voorbeeld van hoe je op de lange termijn erg succesvol kan zijn.

Facebook is sterk afhankelijk van haar actieve gebruikers

Bij Facebook zit alles helaas een beetje anders in elkaar. Het sociale media platform is immers hoofdzakelijk afhankelijk van haar advertentie-inkomsten. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat tijdens het afgelopen jaar 98,3% van de omzet gerealiseerd werd uit advertenties.

Dit hoeft niet per definitie een probleem of een gevaar te zijn voor Facebook, maar dit laat wel de afhankelijkheid van haar gebruikers zien. Op het moment dat het aantal actieve gebruikers terugloopt (wat nu gebeurt), heeft dit direct grote gevolgen voor de advertentie-inkomsten.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – FirmBee

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.