De olieprijs is dit jaar goed uit de startblokken gekomen. Het ‘zwarte goud’ weet vooralsnog geen vervolg te geven aan de dalende trend van het afgelopen jaar. En dat is met name voor oliebeleggers erg goed nieuws. De meeste olie gerelateerde aandelen werden namelijk in 2018 hard afgestraft. Ondanks de herstelbeweging van de afgelopen weken, blijven fondsbeheerders liever bij de oliemarkt vandaan. Is dat een gevaar?
Beleggers die van beweeglijkheid houden, kunnen het beste een plaatsje binnen de oliemarkt innemen. De oliemarkt is namelijk een garantie voor grote volatiliteit. Zo begon het jaar 2018 voortvarend, maar tijdens het tweede deel zakte de oliemarkt compleet in elkaar. De organisatie van olielanden (OPEC) lijkt het maar niet voor elkaar te krijgen om een goede balans te krijgen tussen vraag en aanbod. Daarnaast had de groeivertraging van de wereldeconomie ook grote gevolgen voor de olieprijs.
Fondsbeheerders nemen afstand van de oliemarkt
Door alle economische en politieke onzekerheid, hebben veel fondsbeheerders afstand genomen van de oliemarkt. Uit onderzoek van Deutsche Bank blijkt dat fondsbeheerders voor het laatst in januari 2016 zo pessimistisch gestemd waren over de toekomstkansen van de olieprijs. Dit is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, in beeld gebracht.
Toch hoeft de pessimistische houding van de fondsbeheerders geen bedreiging te zijn voor de oliemarkt. Juist toen fondsbeheerders in januari 2016 niets moesten hebben van het ‘zwarte goud’, wist te olieprijs een stevige bodem neer te zetten. En het is niet uitgesloten dat hetzelfde scenario zich nu opnieuw zal voltrekken.
Hoofdafbeelding bron: Pixabay – jplenio
Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot
Fout: Contact formulier niet gevonden.
Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.