fbpx

De Amerikaanse centrale bank heeft de geldkraan op dit moment volledig opengedraaid. Op die manier probeert de Fed er alles aan te doen om een harde economische klap te voorkomen. Voorlopig lijken de stimuleringsmaatregelen met name zijn vruchten af te werpen op de financiële markten. En daar maken beleggers vooralsnog dankbaar gebruik van.

Jerome Powell wist tijdens de afgelopen week de beleggers niet te overtuigen. Toen de voorzitter van de centrale bank op woensdag liet weten dat de rente hoogstwaarschijnlijk tot 2022 laag zal blijven, wisten de beurzen aanvankelijk fors in waarde te stijgen. Maar, de meeste Amerikaanse beurzen sloten alsnog de handelsdag in het rood af.

Het verband tussen de Fed-balans en de S&P 500 index in beeld gebracht

Ondanks de terugval van de afgelopen handelsweek noteren de beurzen, ten opzichte van de bodem uit maart, nog steeds fors hoger. De beursrally van de voorbijgaande weken is volgens een groot deel van de analisten te danken aan de stimuleringsmaatregelen van de centrale banken. Door de opkoopprogramma’s stroomt er immers veel geld richting de financiële markten.

Fed recordkoersen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Frederik Ducrozet, is te zien dat er sinds de bodem uit het jaar 2009 al sprake is van een sterke correlatie tussen enerzijds de waarde van de Fed-balans en anderzijds de koers van de S&P 500 index. Aangezien de balanswaarde van de Amerikaanse centrale bank nu weer flink in de lift zit, kan dat mogelijk opnieuw leiden tot hetzelfde beurseffect. In dat geval mogen beleggers uitzien naar nieuwe recordkoersen.

Afbeelding van 272447 via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.