fbpx

Tijdens de afgelopen week wist Wall Street opnieuw in waarde te stijgen. Steeds meer beleggers beginnen voorzichtig optimistisch te raken over de toekomstkansen van de aandelenmarkten. Dat is overigens niet verwonderlijk, want sinds de bodem zijn de meeste beurzen al met minstens 30% in waarde gestegen. Beleggers moeten echter niet de economische realiteit uit het oog verliezen.

We leven op dit moment in bijzondere tijden. Nog nooit eerder hebben we in niet-oorlogstijd meegemaakt dat er beperkingen werden opgelegd die inbreuk maakten op onze vrijheid. De vergaande maatregelen die de meeste overheden op dit moment nemen hebben daarnaast ook grote invloed op de economie. Het IMF was daar afgelopen week heel duidelijk over: “De wereldeconomie stevent af op een diepe recessie”.

Diepe recessie betekent onheil voor de beurzen

Een diepe recessie kan niet alleen onheil betekenen voor de economie, ook de beurzen hebben absoluut geen baat bij een recessie. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Cam Hui, te zien dat recessies dodelijk zijn voor Bull Markets. Tijdens alle recessies die we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben gezien, werden de beurzen telkens geconfronteerd met een dalende beweging.

Beleggers doen er daarom verstandig aan om juist nu de realiteit niet uit het oog te verliezen. De centrale banken hebben weliswaar alles uit de kast gehaald om een harde economische val te voorkomen, maar het resultaat hiervan is sterk te betwijfelen. En op den duur zal dat ook effect gaan hebben op de beurskoersen.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.