fbpx

De goudprijs wist tijdens de afgelopen weken te profiteren van de onrust op de financiële markten. Eigenlijk weet het gele edelmetaal al maanden goede zaken te doen. Opvallend genoeg heeft de zilverprijs enkele tegenvallende maanden achter de rug liggen. En juist daarom ziet de zilvermarkt er op dit moment koopwaardig uit.

Tijdens de eerste ‘verkoopgolf’ op de aandelenmarkten, begin februari, werden aanvankelijk de edelmetalen ook massaal gedumpt. En dat was voor een deel te wijten aan de marginverplichtingen waar veel beleggers mee geconfronteerd werden. Simpelweg houdt dat in dat beleggers geld moeten bijstorten om hun posities in leven te houden. Het gevolg was dat andere financiële instrumenten, zoals bijvoorbeeld edelmetalen, liquide gemaakt moesten worden om op die manier aan de marginverplichtingen te kunnen voldoen.

Beleggers kunnen profiteren van de ‘koopjes’ op de zilvermarkt

Overigens wist de goudprijs weer vrij snel te herstellen van de prijscorrectie. Opvallend genoeg blijft de zilverprijs op dit moment sterk achter op de prestaties van het gele edelmetaal. Eigenlijk is er al maanden sprake van een ‘underperformance’ bij de zilverprijs.

Eenzelfde trend was zichtbaar in de periode 1988-1991. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van TheLastDegree, is te zien dat de goud-zilverratio in die periode ook fors in waarde wist te stijgen. Op de grafiek is te zien dat die ratio nu opnieuw de bovenkant van het trendkanaal bereikt heeft. En als hier een top neergezet wordt, zou dat betekenen dat de zilverprijs de komende jaren een betere prestatie zal gaan afleveren dan de goudprijs. En maar weinig beleggers zien dat op dit moment aankomen.

Afbeelding van tookapic via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.