fbpx

Volgens de economische ramingen van het Internationale Monetaire Fonds gaat de wereldeconomie dit jaar geconfronteerd worden met de sterkste krimp sinds de Grote Deppressie van de jaren ’30. Het coronavirus heeft een groot deel van de wereldeconomie plat gelegd. En eigenlijk hadden we vorig jaar deze recessie al kunnen zien aankomen.

Vorig jaar was er in de VS sprake van een zogenoemde ‘omgekeerde rentecurve’. Daar is sprake van indien de rente op de langdurige lening onder de rente van de kortdurende lening duikt. De rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie was gedurende enkele maanden minder hoog dan de rente op de 3-maands durende Amerikaanse staatsobligatie.

We moeten vrezen voor een ware depressie

recessie

In het verleden werd de Amerikaanse economie altijd geconfronteerd met een recessie indien er sprake was van een omgekeerde rentecurve. Gemiddeld gezien komt een dergelijke recessie na ongeveer een jaar om de hoek kijken. En ook deze keer lijkt dat uit te komen, want de kans is levensgroot dat de Amerikaanse economie nu opnieuw geconfronteerd gaat worden met een recessie. Sterker nog: er lijkt sprake te zijn met een ware depressie.

Dit onderzoek maakt duidelijk dat de obligatiemarkt, ondanks alle marktverstoringen van de centrale banken, nog steeds geldt als een betrouwbare indicator als het gaat om het voorspellen van recessies.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.